Aktiviteter

Småland erbjuder spännande aktiviteter för både stora och små. För att göra det lättare för er har vi här samlat några av de aktiviteter ni kan ta del av under er vistelse här på gården.

På gården

Svampplockning

I skogarna runt Skälsnäs kan efter regniga somrar finnas ganska gott om svamp så det är ingen dum idé att ge sig ut på en liten skogsutflykt. Kantareller, Karl-Johan, och olika typer av soppar går att hitta. För övrigt är bara den friska luften och lugna naturen värd att gå ut i skogen för. Tänk också på allemansrätten när ni vistas i naturen.

Ta cyklen

Både Hult, Höreda och Eksjö ligger inom cykelavstånd och kan vara en trevlig utflykt. Vägen är en del av målet. I Hult finns det en camping med minigolf, glass och även badmöjligheter.

Djur på gården

På gården kan man stöta på flera olika djur. Tama djur finns i form av hästar, kor, får och katter. Om man är ute och vandrar i skogen kan man även få se vilda djur. Rådjur, dovhjortar, harar, vildsvin och med lite tur även skogens konung, älgen. Särskilt lätt är det att få se dovhjortar som ofta strövar omkring i stora flockar på uppemot 30 individer. Älg och vildsvin kan båda vara lite knepigare att stöta på men är ingen omöjlighet för den tålmodige. För den som verkligen vill se en älg och inte vill lämna något åt slumpen kan vi nämna Älgparken i Målilla (69 km).

Fiske

Solgen är vida känt för sitt goda gösfiske men innehåller även ett gott bestånd av både abborre och gädda. Med ett fiskekort och eventuellt båt om så önskas, kan man ge sig ut för att fånga de stora firrarna. Läs gärna mer om fiske i Solgen under fliken Fiske.

Kanot

Om man inte är något för fiske men ändå vill ut på sjön finns kanot att hyra. Att på morgonen paddla fram genom ett dimmigt sjölandskap är sannerligen ett minne för livet!

Bada

Alla våra gäster har tillgång till en badplats. För ni som bor på Näset eller Nyanäs så är det bara att springa direkt ner till sjön.

Aktiviteter i Småland

Astrid Lindgrens Värld

I Astrid Lindgrens Värld ( alv.se ) kan man träffa på Pippi Långstrump, bröderna Lejonhjärta, Emil i lönneberga och andra figurer från Astrid Lindgrens sagor. Nytt från förra året är Mattis-borgen som hade invigning den 18 Juni. Astrid Lindgrens Värld ligger i Vimmerby, 58 km från Skälsnäs gård.

Golf

För de som aldrig provat på att spela golf tipsar vi om Boaryds 9-håliga Pay & Play bana, dvs. där behövs inget grönt kort. Banan ligger mellan Hult och Eksjö cirka 8 km från gården. Banan som är en av de mest välskötta Pay & Play banorna i södra Sverige fick nyligen en uppfräschning och erbjuder nu även en del längre hål. För redan inbitna golfare som hellre går en 18-hålsbana finns Skedhults 18-håliga bana där Eksjö GK håller till. Denna ligger ungefär 20 km från gården. Eksjö golfklubb

Trästaden Eksjö

Eksjö är en av Sveriges bäst bevarade trästäder och på så sätt en kulturskatt. Hela den inre stadskärnan är byggnadsminnesförklarad och ett 50-tal fastigheter är kulturminnesförklarade. Mer om den unika trästaden Eksjö finns att läsa på tretrastader.se

Skurugata och Skuruhatt

Vandra genom Skurugatas 800 meter långa klippkanjon som troligen är bildad av en isälv vid inlandsisens avsmältning. Gatan är mellan 7 och 24 meter bred och 35 meter djup. För den som är mer för höjder finns Skuruhatt som med sina 337 meter inte är något jätteberg men likväl en av de högsta punkterna i Småland. Avståndet är ungefär 22 km från Skälsnäs gård. Mer info om både Skurugata och Skuruhatt finns att läsa på Eksjö kommuns hemsida

Ljusboden

Inte långt från Hult ligger Ljusboden. I denna produceras ljus i alla dess former och färger. I utbudet finns dessutom mycket småländskt hantverk och annat smått och gott. För mer info om öppetider besök Ljusbodens hemsida.

Boda Borg

Boda Borg erbjuder klurigheter både för barn och vuxna. Läs mer på Boda borgs hemsida.

Valbacken

Under vintern kan man åka skidor i Valbacken som ligger i samhället Ingatorp på vägen mot Vimmerby

Albert Engströms Gården

Besök Albert Engströms Gården i hult där idag föräldrahemmet till den allsidige konstnären står. Under sommaren visas årligen Albert Engströms Spelen i Hult. För mer information om detta, Klicka här.

Gokart

Gokart finns att köra både i Bruzaholm och Eksjö. I Bruzaholm kör man inomhus och varvtider mäts vilket gör det hela lite mer spännande. I Eksjö ligger banan utomhus. I Eksjö erbjuds även paintball av samma anordnare. Besök Eksjös gokart och paintball. För att åka i Bruzaholm ring 0381-20260.

Glasriket

Låt dig fascineras av det genuina hantverket och nya designer på något av glasbruken i Småland. I glasriket Småland kan man besöka flera glasbruk så som Kosta, Nybro och Orrefors. Glasrikets hemsida.